UM- university masyarakat


tatkala aku dan danny sibuk hendak memotong rambut di alor gajah. waktu iu jualah para ibu bapa yang lain sedang bersiap hendak menghantar anak mereka mendaftar di kampus sebagai seorang mahasiswa.

aku duduk di kerusi gunting rambut itu, melihat rambut danny di potong. kemudian auntie kedai gunting itu datang kepada ku. bertanyakan tentang potongan rambut ku, gaya mana yang dia suka. setelah menerangkan kepadanya. dia memotong rambutku.

sambil-sambil memotong, dia bertanya kepada ku. mengapa aku begitu awal berada di kampus?
aku dan Danny menjawab, kami menjadi urusetia untuk pendaftaran pelajar baru. dia bertanyakan kepadaku, bagaimanakah keadaan pendaftaran pelajar baru?
apakah proses pendaftaran tersebut dan apakah orientasi yang akan di lakukan?
aku dan Danny menerangkan sedikit demi sedikit.

kemudian auntie itu kembali memotong rambut ku.
" soly ar adik, anak auntie esok ala register dekat itu universiti utara"

"owh, UUM kat Sintok eh auntie? jauh tu..."

"a ah, manyak jauh wooo...tala penah pigi, ala olang cakap itu punya perjalanan dalam 9 jam wooh"

"memang jauh pun... pekan dia puntak besar mana, lebih kurang alor gajah je auntie..."

"owh, itu macam ka? itu legister apa lagi dia olang bikin? ala laging-laging(raging) ka?"

"takdelah auntie, mane ader raging, zaman dah berubah, memang lah orientasi tu sukar tapi takdelah sampai tahap raging. Banyakkan bersabar je"

"owh...itu macam ka? saya tala tau wooh... kami olang tala solang pon masuk U... ini ja anak auntie mau masuk U woo..."

"baguslah dier masuk U, course aper dier amek?"

"apa itu...economic studies loh...dia dulu itu STPM juga angkat"

"owh ok..faham, oklah banyak kerjaya dia"

"hahaha, itu macam ka adik? kami olang suma masuk U lain wooh..."

"U apa? tadi kate tak masuk U?"

"kami suma olang UM mari... UNIVERSITY MASYARAKAT"

Aku terkesima sebentar dengan ayat dia. betul, antara sedar, mereka adalah golongan manusia yang menjadi insan dikalangan masyarakat. Yang belajar bersaing dalam hiruk pikuk masyarakat, dan kemudiannya cuba menghidupkan anak-anak mereka supaya hidup anak-anaknya adalah lebih baik dari biasa.
Mereka antara kaun yang tiada subsidi. antara kaun yang hidup bersaing. antara kaun yang cuba lari dari kelompok orang yang lemah, agar suatu hari nanti mereka lebih berjaya dari yang lain.

Disuatu sudut, Danny memandang kepadaku. Aku faham maksud Danny. Bagaimana gigihnya si penggunting rambut, inginkan anaknya berjaya, supaya suatu hari nanti dia boleh mendabik dada mengatakan. Aku dulu tiada pelajaran tinggi, dapat hasilkan anak aku seorang mahasiswa yang berjaya.

"adik, nanti bilang sama kawan-kawan auntie tutup kedai hali esok dan lusa tau! auntie pigi Kedah mau antar anak masuk U"

"oklah auntie"

4 comments:

sheila_aziz July 14, 2009 at 1:29 PM  

huuu..sayang!
insaf jap i bace..betol kan..org tua kte sgt mengharapkan kejayaan anak2 die..tp kadang2 kte leka, alpa..tak sedar betapa ibu bape kte mengharapkan kejayaan kte..mcm aunty tu..die bangga gle anak die masuk u taw..walaupun die tukang gunting, tp jauh di sudut hati die menyimpan hasrat agar anak die berjaya..sbb tu la ngan korang yg die xknal ni pon die cte anak die masuk u taw...she is really proud of her daughter/son..n kte sbgai anak haruslah mengingati tu sume agar kte tak mensia2sia kan harapan ibu bapa dan keluarga kte..kan?

Aliya Azmi July 20, 2009 at 3:12 AM  

i like this.

lolypopgurl August 23, 2009 at 3:07 AM  

wow..teruja..teringat sebelum dapat u dulu...dulu mase keputusan upu keluar..saya rasa berdebar sangat sebabnya takut tak dapat masuk u...saya cuma apply upu je..tak apply yg lain pon..politeknik pon tak,maktab pon tak..ape pon tak..tapi alhamdulillah dapat uitm,alor gajah..i can see that my mom happy sangat masa tu..as happy as i am..mungkin macam tu la untie tu rasa kan..saya rasa happy sangat sebab dapat buat mama rasa bangga..abg ni pon belajar kat uitm alor gajah ke?abg pm untuk miggu mms last month ke?yg mana satu ye?

Syaa September 15, 2009 at 10:11 PM  

typinggg erroorrr paaakkk!! kaun tuh.. kaum! haha

Post a Comment

tweet

Dan Aku Kembali Menulis

Blog ini adalah escapism aku dari dunia luar. Mungkin pendekatan aku agak berbeza dari mereka yang lain. Tapi, melalui medium ini jualah aku cuba sampaikan.

Sehaluan